Surowa żywność stała się popularnym ruchem dietetycznym. W dzisiejszych czasach surowe jedzenie jest przestawiane jako dalszy rozwój wegetariańskiego i wegańskiego stylu życia. Dieta witariańska to także kolejny krok w kierunku zdrowego życia w harmonii z naszą planetą.
Czym jest dieta witariańska?
Witariański sposób odżywiania jest bardzo prosty. Można jeść tylko surowe jedzenie, czyli takie, które nie zostało podgrzane powyżej 48 stopni. Żywność i napoje nie mogą być również pasteryzowane ani poddawane żadnemu innemu procesowi przetwarzania.
Witarianizm często kojarzy się z weganizmem, ponieważ do wyboru są przede wszystkim owoce i warzywa, a produkty pochodzenia zwierzęcego rzadko sprawdzają się w diecie witariańskiej. Dlatego jest wielu, którzy nazywają siebie surowymi weganami lub surowymi wegetarianami, kiedy stosują tę dietę.
Ograniczenia witarianizmu — czyli co może jeść witarianin?
Niestety, istnieje wiele ograniczeń surowej żywności, co oznacza, że dla większości ludzi nie jest to realistyczna opcja – przynajmniej nie na dłuższą metę. Surowa żywność to jednak ciekawy pomysł, a niektóre witariańskie produkty można włączyć do codziennej diety, aby otrzymać doskonałe rezultaty.
Entuzjaści surowej żywności kierują się stylem życia, w którym następujące pokarmy są w centrum. Oczywiście żadne z nich nie są podgrzewane powyżej 48 stopni:
— Owoce
— Warzywa
— Orzechy
— Surowe produkty zbożowe
— Oleje tłoczone na zimno
— Niektóre sfermentowane produkty spożywcze
— Surowe jajka
— Nieprzegotowane mleko
— Surowe ryby i mięso (np. sushi)
Czego nie należy jeść na diecie witariańskiej?
Witarianizm zakazuje wszystkiego, co zostało poddane obróbce termicznej. Na przykład gotowane warzywa, mięso z patelni, piekarnika lub grilla, wszelkiego rodzaju wypieki, sól kuchenna, cukier rafinowany, kawa, herbata, alkohol, makarony, chipsy, napoje pasteryzowane takie jak mleko i soki z supermarketu.
Korzyści z jedzenia surowej żywności
Kuchnia witariańska jest łatwa i prosta. Nigdy nie trzeba godzinami stać w kuchni i gotować. Zmywanie naczyń jest również bardziej ograniczone. Jednocześnie dostarczane są naszemu organizmowi wszystkie naturalne składniki odżywcze zawarte w pożywieniu.
Niektórzy zwolennicy surowej żywności uważają, że usuwa się tak zwane biofotony poprzez podgrzewanie i gotowanie jedzenia. Większość ludzi stosujących surową dietę spożywa ogromną ilość owoców, warzyw, orzechów i nasion.