Czym są białka rekombinowane?

0
49

Białka rekombinowane są białkami uzyskiwanymi z cząsteczek DNA złożonych z różnych części kwasów nukleinowych (zwanych także rekombinowanymi genami). Biała tego typu są cenione za wydajną i efektywną produkcję peptydów. Przykładem jest insulina wykorzystywana w medycynie.

Wykorzystanie białka rekombinowanego

Niedobór białek może być przyczyna wielu problemów zdrowotnych. Najbardziej charakterystycznym przykładem jest podawanie insuliny osobom zmagającym się z cukrzycą. Również w innych obszarach związanych z medycyną białko bywa wykorzystywane – przede wszystkim w różnego rodzaju lekach oraz do produkcji przeciwciał i enzymów do leczenia chorób. Całość wiąże się z tak zwaną inżynierią tkankową.

Poza tym, produkcja białek bywa wykorzystywana do celów poza medycznych. Przykładem jest np. produkcja proszków do prania lub przemysł spożywczy.

Produkcja białka rekombinowanego

Techniki rekombinacji DNA umożliwia masową produkcją białek, która jest prowadzona w specjalistycznych systemach komórkowych wykorzystujących np. bakterie, drożdże lub rośliny. Białka są tak manipulowane i zarządzane, aby możliwe było wytworzenie ich w dużej ilości.

Białko jest zakodowane w genie nazywanym mianem rekombinowanego DNA. Jest to gen klonowany w systemie wspierającym ekspresje genu i transalcję informacyjnego RNA.

Podsumowując, należy zapamiętać, że białka rekombinowane są manipulowane w taki sposób, aby było możliwe wytworzenie ich w dużej ilości w celu produkcji użytecznych produktów handlowych (nie tylko do produktów farmaceutycznych).